Hvorfor ligger det så mange rundballer rundt omkring i Nes nå?

Hvorfor ligger det så mange rundballer rundt omkring i Nes nå?

 

Det som var utenkelig for oss før jul i fjor har vi fått en liten smakebit på i sommer. I november 2017 skrev jeg i Raumnes; «tilgang til rent vann, som for oss er en selvfølge, er mangelvare mange andre steder i verden». Dette skrev jeg rett etter å ha tilbrakt ti døgn på studietur i Zambia, som ligger i Øst- Afrika. Bare et halvt år etterpå fikk vi en tankevekker om at vann kan være en utsatt ressurs også her hjemme, skriver vår diakon Hilde Renate Bergly

Tørkesommeren vår kan selvfølgelig ikke sammenlignes med å vente på regnet i Zambia, hvor de lever helt på grensen av hva man kan tåle. Varmen, tørken, sanden og synet av grumsete og uklart drikkevann gjorde inntrykk på meg. Men også vi, her i Nes, fikk kjenne litt på vår egen sårbarhet når regnet uteble og tørken fikk spillerom.

Hvorfor ligger det så mange rundballer rundt omkring i Nes nå?
Det er dyrefor, for etter denne tørkesommeren ble det viktigere enn noen gang å utnytte alle muligheter for å skaffe mer dyrefor. Om en bonde har nok for til egne dyr og kom «helskodd» igjennom sommeren, så er det andre som ikke gjorde det. Bøndene hjelper hverandre, og står sammen etter uåret.

Vi befinner oss nå i en situasjon hvor vi er takknemlige for regnet. Må det mer til før vi forstår at vann er en ressurs ingen kan leve uten? Vil vi forstå hvis det kommer restriksjoner for hvor ofte vi kan dusje i løpet av en uke? Vil vi forstå mer når strømprisene når nye høyder til vinteren?

FNs bærekraftsmål nummer seks lyder "Rent vann og gode sanitærforhold". Kirkens Nødhjelp sitt arbeid med anskaffelse av rent vann viser seg å være viktigere enn noen gang. 200 kr er nok til at et menneske får varig tilgang på rent vann. Jeg glemmer ikke gleden i ansiktet til et barn i en landsby i Zambia, hvor de hadde vannpumpe som pumpet opp rent vann.

 

 

 

 

Del denne artikkel på e-post